Telephone

Mill Race, A low energy home, Donhead St Andrew, Wiltshire

Share to social media

Project Description

An energy efficient home in Wiltshire

A large family home with guest accommodation located in the village of Donhead St Andrew.

The main body of the house, a building of traditional appearance and detailing in Shaftesbury Greensand stone, set at 90 degrees to the road; this is to present as small an elevation as possible to the road and minimise its impact when viewed from the lane. The T shaped plan maximises sun and views from the open plan living spaces and outside decking. The subservient guest accommodation with garage and workshop under is set back from the main house and is finished in a dark timber cladding to reduce its impact.

The house is constructed from energy efficient materials. BecoWallForm system is so energy efficient that additional heat required from the ground source heat pump is minimal. The construction process is quick, tidy and precise. It consists of large hollow polystyrene blocks, components that lock together without intermediate bedding materials to provide a cavity into which concrete is poured. Once set, the concrete becomes a high strength structure and the formwork remains in place as thermal insulation. The wall is so strong that major beams can be placed directly onto the wall without padstones.

Rainwater will be harvested where possible for watering the garden. The roofs lend themselves to discreet solar PV panels; these can be concealed with the structure of the zinc roof to avoid them being
visually intrusive. Underfloor heating will be provided served by a discreetly located heat pump.