Telephone

Chippets, Modern family house, Marnhull

Share to social media

Project Description

A modern, new family home in rural Marnhull, North Dorset.

This modern home was designed for a family wanting to build a new house at the bottom of their garden.

The existing corner plot benefited from an unusually long garden with a secondary road access serving a lower-level garage. We were able to comfortably sever the site to form two similar sized plots. It was an important design consideration to ensure the new house had a positive impact on the existing and surrounding gardens, so we kept the ridge and eaves level to a modest height and orientated new glazing away from neighbouring properties.

This sensitive house is of a vernacular style in form and materiality but with modern detailing. The gable-to-gable form is designed to nestle into the planted berm running alongside the adjoining Lane, and soften the house into the landscape.

The design utilises the split-level topography of the site, with the entrance located at the existing lower level.

The lower level, enclosed on three sides, accommodates the entrance hallway, shower room, plant room and an office space overlooking the driveway. The living spaces are located at the upper ground floor level to take advantage of the south-facing views and to access the upper amenity garden spaces. A single storey side extension provides dual aspect to the sitting room and an open plan layout to the kitchen. The principal window within the kitchen/dining space frames wonderful views over the surrounding countryside, whilst full height timber louvres provide privacy from the Lane. A composite timber and aluminium glazing system by Velfac adds warmth to the internal spaces and works very well in framing the landscape views.  A generous utility space is accommodated at the back of the house with plenty of useful storage space.

A master bedroom suite is located on the top floor with a vaulted roof space and full height glazing with elevated rural views. Rooflights add further natural lighting to make this tall space very light and airy. Two further bedrooms are provided, both with en-suite bathrooms.

The materials of local Marnhull Stone, Accoya timber cladding and an olive-coloured render are designed to sit sensitively within the countryside setting. The contemporary detailing is carried through to the design of the box guttering and downpipes. Conventional bargeboards and rafter feet have been omitted to maintain clean architectural lines.

A whole-house mechanical ventilation and heat recovery system has been incorporated to provide a low-energy, high-efficient ventilation solution for the new house. There is underfloor heating throughout.

Our client, a self-builder, has completed most of the construction work himself over the past two years and has given the project close attention to detail.